“Tom D’haenens (born in 1969) is a Belgian Photographer who has photographed the most prestigious projects around the world for a large number of multinationals and has made amazing photo books
Even as a young man, Tom D’Haenens (born in 1969) draws people’s attention thanks to his creativity and his interest in photography. He is in his twenties when he finishes his training at the Academy of Art in Ghent and travels to Baltimore (US) to steep himself in the art of photography. In the vicinity of the metropolis of New York, he earns himself a name in a short time. He takes photographs of the most prestigious projects for a large number of multinationals. Later he returns to his first love: Industry. He becomes an expert in bringing both elements together in highly original concepts with an eye for colour and detail. As a matter of fact, they become his trademark.”
TOM BOSMAN (DE TIJD)
–
Industrie en architectuur zijn de speeltuin van Tom Dhaenens. Laat hem doen en hij laat je daarvan alle hoeken zien, letterlijk.
Je mag iets al 1000 keer hebben gezien, hij toont die 1001e keer die het verschil maakt. Dat verschil zit hem in een ongewone invalshoek, een ander licht, een flits van het toeval. De nieuwsgierigheid naar die ene keer dat een beeld uitstijgt boven de banaliteit, is wat hem rusteloos houdt, ook nu nog, na dertig jaar van fotografie en na de wereld te hebben gezien. En het is verrassend hoe hij in deze snel evoluerende moderne maatschappij in beweging telkens weer punten vindt om zijn blik aan vast te haken. Hij vindt ze in machines, wegen, havens, liften, kabels… Hoe onstuitbaar die ook bewegen, Dhaenens staat erbij stil. Hoe iets is gebouwd, hoe iets in elkaar zit, de architectuur der dingen. Maar ook het relatieve belang. Een vijs kan cruciaal zijn of kan banaal zijn. Komt de mens in beeld, dan fungeert hij meestal als de maat der dingen. Staat hij toch centraal, dan doet hij dat vol, met overtuiging. De mens buiten beeld, hij die achter de camera staat, hij die kijkt, is bij Dhaenens niet zelden de eenling. Een kapitein op zijn schip, een ploegenarbeider bij zijn machine, een stuurman op een roeiboot… normaal zien alleen zij wat wij nu ook te zien krijgen.
Weliswaar vastgelegd, blijft elk beeld iets vluchtigs hebben. Dhaenens foto’s impliceren dat er nog van alles is, ervoor en erna, zowel in ruimte als in tijd. Wie ernaar kijkt zal vanzelf verder aanvullen. Zo is het ook bedoeld. Dhaenens foto’s stoppen niet aan de rand. ‘Kijk eens hier’, is wat hij zegt, wanneer hij weer net daar heeft gekeken waar wij anders onachtzaam zouden zijn voorbijgelopen. En we kijken, eerst aarzelend en dan nieuwsgierig. Hij doet niets liever dan onze nieuwsgierigheid prikkelen en onze fantasie voeden. Hij daagt ons uit om in zijn foto’s elk het onze te zien en telkens weer wat anders te ontdekken. Vandaar zijn drang om foto’s in boeken te verzamelen. Fotoboeken als kijkboeken, zoekboeken, ontdekkingsboeken.